40 let prvega roseja

Poseben mejnik v slovenskem merilu smo v Vinski kleti Metlika postavili leta 1981, ko smo v njej kot prvi v Sloveniji pridelali vino rosé, pod vodstvom dr. Julija Nemaniča. Letos tako praznujemo prav posebno 40. obletnico prvega roseja v Sloveniji.

Takratni glavni enolog, ki mu znanja ni primanjkovalo in si je vinarske izkušnje nabiral na tujem, je bil tako navdušen nad francoskimi roséji, da se je odločil, da bo rdeče grozdje, ki je tistega leta izredno dobro obrodilo, takoj stisnil in tako pridelal rose. To je bilo za slovensko tržišče nekaj povsem novega, kar se je kasneje izkazalo, da je bila odločitev več kot odlična, saj je rosé Vinske kleti Metlika, letnik 1981, postal prava prodajna uspešnica. Rose je na takratnem ocenjevanju vin prejel boljšo oceno od nekaterih že uveljavljenih vin in tako postal ,,zvezda,, v takratnem mariborskem časopisu Večer, z naslovom članka: ,,Belokranjsko vino rose – vino toplih poletnih dni”. Prva polnitev je bila 60.000 steklenic, ki je v vročih poletnih dneh hitro pošla, tako da so morali gostinci v čakalno vrsto. Prav posebna umetnost je bila v tistih časih nabaviti prozorne steklenice, kjer se lososova barva roséja čudovito izrazi. Z izjemnim trudom in zagnanostjo, je tudi to uspelo takratnemu glavnemu enologu kleti, dr. Juliju Nemaniču. V arhivu kleti skrbno hranimo še nekaj steklenic prvega roséja.

Prvo rosé vino, z imenom belokranjski rosé, je bilo suho vino pridelano iz žametne črnine. Stil roséja smo seveda v zadnjih letih posodobili in prilagodili sodobnemu okusu ljubiteljev vina. Danes je rosé sveže, polsuho vino, pridelano iz najboljšega grozdja modre frankinje, ki v Beli krajini dosega najvišjo kakovost. Svež rosé povezujemo z romantiko, nežnostjo in mladostjo. Vino je prijetnega, sadnega okusa, ki nas v ustih razveseli z aromo jagodičevja, še posebej maline in gozdne jagode. Prav to, da je vino pridelano iz rdečega grozdja, vendar po tehnologiji predelave grozdja belih vin, daje rosé vinu svojevrsten pečat posebnosti.

Odlikuje ga elegantna svežina, ki daje vinu prijetno pitnost. Izjemno lepo se poda k sadju, testeninam, zelenjavnim jedem, ribam ter perutnini, lahko pa ga zaužijemo tudi kot aperitiv. Rosé je odlično vino, toplih, poletnih dni, ki ga povezujemo z lepimi, družabnimi dogodki in je idealen za sproščeno uživanje ob nepozabnih trenutkih s prijatelji. Zelo pomembno je, da rosé postrežemo primerno ohlajen, najbolje med 8 in 9°C.

Na ocenjevanju vin Vinska vigred 2021, smo za rosé vino, letnik 2020, prejeli srebrno medaljo, kar dodatno potrjuje visoko kakovost rosé vina.