40 let prvega Rose vina v Sloveniji

Na topel četrtkov večer smo nad oboki naše kleti obeležili 40. obletnico polnitve prvega slovenskega roséja.

Prireditev je otvorila gostiteljica, direktorica Kmetijske zadruge Metlika, ga. Tatjana Malešič, katera je poudarila, da je Julij Nemanič pred štirimi desetletji z odločitvijo za pridelavo roséja postavil temelj prihodnjega delovanja vinske kleti in omogočil nadaljnji obstoj in razvoj belokranjskega vinogradništva.

Slavnostni govornik slovesnega dogodka, dr. Julij Nemanič, takratni enolog in kasneje tudi direktor metliške zadružne kleti, je zbranim predstavil čudovito zgodbo o stvarjenju prvega rosé vina v Sloveniji, ki smo ga leta 1981 pridelali v Vinski kleti Metlika.

V Beli krajini je bilo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja zasajene največ žametovke iz katere so po večini pridelali metliško črnino. Ko so vinogradniki ugotovili, da lahko z žametovko, ki silno obrodi, veliko zaslužijo, so na trtah puščali ogromne pridelke, tako da je bila metliška črnina vse bolj blede barve.

Glavni enolog je leta 1980 prejel povabilo francoske vlade za specializacijo v Franciji in se skupaj z ostalimi enologi iz štirih celin podal v pokrajino Anjou v dolini Loare, da bi pokusili vina iz tamkajšnje kleti. Posebno navdušenje je doživel, ko so mu Francozi pred oči postavili lepo belo steklenico, v njej pa vino nežne rožnate barve, s prijetnimi sadnimi aromami. Takoj se mu je posvetilo, da bi lahko takšno vino pridelali tudi iz žametovke ter tako zmanjšali delež žametovke v metliški črnini in povečali delež modre frankinje. S tem bi tudi metliška črnina postala bolj rubinaste barve, s čimer bi oplemenitili kakovost metliške črnine.

Takratni enolog, Julij Nemanič, ki mu znanja ni primanjkovalo in si je vinarske izkušnje nabiral na tujem, je bil tako navdušen nad francoskimi roséji, da se je odločil, da bo rdeče grozdje žametovke, ki je tistega leta izredno dobro obrodilo, takoj stisnil in tako pridelal vino nežne rožnate barve, krasnih vonjav in posebnega okusa.

Rosé je bil za slovensko tržišče nekaj povsem novega, kar se je kasneje izkazalo, da je bila odločitev več kot odlična, saj je rosé Vinske kleti Metlika, letnik 1981, postal prava prodajna uspešnica. Rose je na takratnem ocenjevanju vin prejel boljšo oceno od nekaterih že uveljavljenih vin. Prva polnitev pionirskega leta 1981 je bila 60.000 steklenic, ki je v vročih poletnih dneh hitro pošla, tako da so morali trgovci in gostinci v čakalno vrsto za naročila. Že naslednje leto so v metliški kleti pridelali 400 tisoč steklenic roséja.

Prvo rosé vino, z imenom belokranjski rosé, je bilo lahkotno, simpatično, suho vino pridelano iz žametne črnine. Stil roséja smo seveda v zadnjih letih posodobili in prilagodili sodobnemu okusu ljubiteljev vina. Danes je rosé sveže, polsuho vino, z več vsebine, gostote, alkohola, pridelano iz najboljšega grozdja modre frankinje, ki v Beli krajini dosega izjemno kakovost.

Prav poseben večer, ki sta se ga udeležili tudi kraljica metliške črnine Tjaša Rus in 24. slovenska vinska kraljica Ana Pavlin, so s prijetno glasbeno podlago popestrili Tamburaški orkester KUD Dobréč, duet pevka Tina Kocjan in kitarist Marko Simčič ter ženska Vokalna skupina LAN.